Wagenparken en deelmobiliteit in 2025: dit zijn de 6 trends
In 2025 beweegt er veel op het gebied van mobiliteit. Bedrijven krijgen te maken met strengere regels, torenhoge duurzaamheidsdoelen én veranderende wensen van medewerkers. Een vast wagenpark met eigen auto’s voelt inmiddels voor steeds meer organisaties als een beetje achterhaald. Flexibiliteit, gebruiksgemak en data bepalen tegenwoordig de keuzes. In dit artikel zetten we de belangrijkste (deel)mobiliteitstrends voor je op een rij.
1. Elektrisch is de standaard
Inmiddels is bijna 40% van de nieuw geregistreerde zakelijke auto’s volledig elektrisch. Niet gek, met de zero-emissiezones die dit jaar van kracht werden in veel grote steden. Als organisatie kun je gewoon niet achterblijven. Het is de beste (en misschien wel enige) manier om te voldoen aan de regels én invulling te geven aan je duurzaamheidsbeleid. Wij zien dat terug in het feit dat steeds meer bedrijven overstappen op elektrische deelauto’s, gecombineerd met slimme laadoplossingen.
2. Innovatie in gebruiksgemak
Het gebruik van deelauto’s wordt steeds makkelijker door het gebruik van slimme apps. Daarmee kun je niet alleen de auto zonder sleutel openen en starten, maar wordt ook de ritregistratie en CO2-uitstootrapportage nagenoeg volledig automatisch geregeld. Deze innovaties maken het aantrekkelijker te kiezen voor slimme deelmobiliteit, dan voor een wagenpark met een meer complexe administratie.
3. Van vaste auto’s naar flexibele vloot
Poolauto’s die stilstaan op de parkeerplaats? Dat is zonde van de ruimte én het geld. Bedrijven kiezen daarom steeds vaker voor deelmobiliteit. Dat is flexibel inzetbaar, schaalbaar en perfect te koppelen aan wisselende mobiliteitsbehoeften. Wij willen daar aan bijdragen met onze mobiliteitsoplossingen. Daarmee regel je dat namelijk moeiteloos via één platform, zonder dat je zelf een vloot hoeft te beheren.
4. Duurzaam reizen is geen bijzaak meer
Sinds dit jaar zijn veel organisaties verplicht om hun CO₂-uitstoot van woon-werkverkeer en zakelijke reizen te rapporteren. Dat zorgt voor een nieuwe manier van kijken naar mobiliteit. Reiskilometers worden geanalyseerd, alternatieven worden gestimuleerd. Denk aan de fiets, het ov of deelvervoer. Als bedrijf heb je dus behoefte aan inzichten die concreet omgezet kunnen worden in actiepunten, bijvoorbeeld door data te koppelen aan concrete reductiedoelen.
5. Slim sturen op basis van data
Goede beslissingen maak je niet (meer) op basis van een onderbuikgevoel, maar op basis van inzicht. Dankzij de huidige technologie weet je precies hoeveel voertuigen er nodig zijn, welke het meest worden gebruikt en waar nog winst te behalen valt. Is je bezettingsgraad wat lager? Dan schaal je gewoon af. Is er juist meer vraag? Dan schaal je eenvoudig op. Zo blijft je mobiliteit altijd in balans met de behoefte.
6. Medewerkers willen keuzevrijheid .webp?width=476&height=317&name=fleetmanagment_portal_mockup%20(1).webp)
Mobiliteit draait al lang niet meer om leaseauto’s alleen. Medewerkers willen kunnen kiezen: de ene dag een auto, de andere dag de trein of een e-bike. Met een mobiliteitsbudget geef je hen die vrijheid — en met Hely houd jij als werkgever de regie. Alles regel je via één platform, inclusief kostenoverzicht, reserveringen en rapportages.
Tijd voor de overstap?
Wij geloven dat mobiliteit slimmer kan. Flexibeler, duurzamer en eenvoudiger te beheren. Daarom helpen we organisaties om afscheid te nemen van vaste auto’s en over te stappen op deelvervoer. Of je nu al een wagenpark hebt of helemaal opnieuw wilt beginnen — met Hely zit je goed.
Benieuwd hoe wij jouw mobiliteit slimmer maken?
Neem contact met ons op of vraag direct een demo aan. Dan laten we je graag zien hoe het werkt.