ios
android

MELD JE AAN EN ONTVANG WELKOMSTKORTING!

RIJTIPS

niet wát je rijdt maar hóe je rijdt.

Energie besparen doen we niet alleen voor een beter milieu, maar ook vaak voor onze portemonnee. Denk bijvoorbeeld aan vaker deelvervoer gebruiken, of elektrisch rijden. In welk soort vervoermiddel je ook rijdt, de manier waaróp je rijdt heeft meer impact dan je denkt. We geven je een paar tips voor zuinig rijden, zodat je meer brandstof bespaart en je rit nét wat duurzamer is. Maar ook zodat je geld overhoudt voor andere leuke dingen!

zuiniger te rijden

6 tips

Tip 1: Bandenspanning

Hoe zachter je banden, hoe meer energie je auto verbruikt om te kunnen rijden. Pomp je banden daarom iedere twee maanden op. Bovendien rijdt je met de juiste bandenspanning niet alleen zuiniger, het is ook nog eens een stuk veiliger.

Tip 2: Rijd minder hard

Harder rijden betekent meer brandstofverbruik. Dat komt door de hoge toerentallen en hogere luchtweerstand. Een gemiddelde auto verbruikt 5.4L brandstof per 100km, bij een snelheid van 90 km/uur. Bij 120 km/uur is dat al 7.7L en bij 140km/uur maarliefst 9.4L. Probeer daarom waar mogelijk niet harder dan 100 km per uur te rijden, en bespaar jezelf veel geld en het milieu veel CO2-uitstoot.

Tip 3: Schakel efficiënt

Probeer zo snel mogelijk te schakelen wanneer je optrekt. Bij een hogere toerental verbruikt je auto meer brandstof, wat je door op tijd schakelen kunt verminderen. Als je een stoplicht nadert rem dan niet af door terug te schakelen, maar anticipeer op tijd en laat de auto uitrollen. 

Tip 4: De auto uitzetten

Dat klinkt logisch, maar toch zet niet iedereen de motor uit bij korte stops. Dus de volgende keer als je bij een spoorwegovergang of een lange rij bij het stoplicht staat: zet je motor gerust uit. 

Tip 5: Houd je snelheid in de gaten

Niet alleen hoe snel je rijdt, maar ook hoe gelijkmatig je rijdt heeft invloed op het brandstofverbruik. Hoe minder vaak je moet remmen en gas geven, hoe zuiniger je rijdt. Houd daarom je snelheid in de gaten en probeer zoveel mogelijk op een constante tempo te rijden. 

Tip 6: Gebruik de tools van je auto

Sommige auto’s zijn uitgerust met een aantal handige tools die je kunnen helpen met zuinig rijden. Maak er vooral gebruik van! Voorbeelden zijn: 

Bonus tip

Maak eens een ritje met een deelauto, -fiets, of -bakfiets! Wist je namelijk dat er voor iedere deelauto er maarliefst 11 minder personenauto's op de weg zijn? Zo bespaar je enorm veel CO2 en kun je toch blijven rijden met je favoriete vervoermiddel. Meld je aan voor Hely en ga op pad met een voertuig naar keuze!

MELD JE GRATIS AAN VOOR HELY

-

-

-

-

-

-

-

Als er een Hely Hub in de buurt is ontvang je direct een mail om je account mee te activeren. Lees op hely.com/privacy meer over hoe we jouw gegevens verwerken.