ios
android

NU 1 MAAND 50% KORTING OP HELY FLOW!

De case van Hely bij Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar

MAKKELIJK PARKEREN, EEN SLIMME DEELFIETS VOOR THE LAST MILE

Vanaf oktober 2019 opende Hely, voorheen HUUB, vijf Hely Hubs met meer dan driehonderd stadsfietsen op diverse P+R locaties rondom Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) in Alkmaar. Waar het woon-werk verkeer in vrijwel heel Nederland stil ligt door de Corona-crisis, is dat in Alkmaar bij NWZ natuurlijk niet het geval. De zorghelden werken harder dan ooit en vertrouwen voor de last mile naar hun werkplek nu dagelijks op een slimme deelfiets van Hely. Hoofd Facility Services Marco Lagrand en Jordy Stam, Categoriemanager Medisch en bij NWZ verantwoordelijk voor inkoop, vertellen hoe de samenwerking met Hely tot stand is gekomen en wat Hely MAX voor NWZ heeft gedaan.

“ EFFICIENTIE IS DE WINNENDE FACTOR ”

WAT WAS VOOR JULLIE DE AANLEIDING OM TE KIJKEN NAAR EEN NIEUWE MOBILITEITSOPLOSSING, ZOALS DE DEELFIETSEN VAN HELY?

Marco Lagrand: We kampten met een groter parkeerprobleem; er komen elke dag enorm veel mensen vanuit de hele provincie naar het ziekenhuis en er zijn niet genoeg parkeerplekken voor iedereen om direct bij het ziekenhuis hun auto achter te laten. Natuurlijk moet er voldoende parkeerruimte zijn voor patiënten en bezoekers, maar ook voor het personeel moet het ziekenhuis goed bereikbaar blijven. We hebben hiervoor verschillende zaken opgezet, zoals een ruimere fietsregeling, parkeervergunningen voor een selectieve groep medewerkers en een gereserveerd parkeerterrein voor verpleegkundigen met avonddiensten. De overige groep kan hun auto verderop parkeren, maar we zochten hiervoor nog naar een oplossing om die last mile goed voor hen te kunnen faciliteren. 

Jordy Stam: We hebben onderzoek gedaan naar meerdere mobiliteitsoplossingen voor die last mile. Zoals pendelbusjes bijvoorbeeld, maar deze zijn relatief duur en minder flexibel. Zo kwamen we al snel bij deelfietsen terecht; deze zijn een stuk duurzamer, gezonder en kunnen op elk moment gebruikt worden. We vinden het belangrijk om in de toekomst meerdere deelmobiliteiten aan te bieden, dus het implementeren van deelfietsen was een mooie eerste stap.

Hely Stadsfiets Gazelle Esprit

" DE PERSOONLIJKE, OPLOSSINGSGERICHTE AANPAK VAN HELY GAF ONS VERTROUWEN. "

Wat is jullie ervaring met Hely?

Jordy Stam: Greenwheels, net als Hely een bedrijf dat onderdeel is van Pon, verwees ons door naar Hely. Omdat Hely veel ervaring heeft met het aanbieden van deelfietsen. Hely is een vrij jong bedrijf, maar met de kracht van een groot, stabiel bedrijf als Pon erachter gaf dit ons wel voldoende vertrouwen in de services van Hely. Het contact met Hely is ook altijd erg goed verlopen: we hebben veel persoonlijk contact gehad bij de opstart en als er problemen waren werden deze goed en vlug opgelost. Deze persoonlijke, oplossingsgerichte aanpak gaf zeker vertrouwen.

Marco Lagrand: De start met de deelfietsen verliep een beetje stroef, mede door het regenachtige herfstweer; men was al niet blij dat ze verderop moesten parkeren, laat staan om de laatste paar minuten door de regen te moeten fietsen. Na verloop van tijd werd de acceptatiegraad gelukkig een stuk beter. De Hely Helpdesk heeft hier ook goed bij geholpen, door bijvoorbeeld bloemen te sturen naar medewerkers die pech hadden met een stadsfiets. Vooral nu met de Corona Crisis merken we dat mensen het OV mijden en vaker met de auto reizen. Dan is het extra belangrijk dat mensen hun auto goed kwijt kunnen en het ziekenhuis toch goed bereikbaar blijft. We merkten ook dat wanneer een P+R locatie op loopafstand, ca. 8 min. lopen, van het ziekenhuis ligt, men toch vaak voor de gemakkelijke fiets kiest. De learning hierbij is dus dat locatie, hoe dichterbij hoe beter, echt key is. 

Witte deelauto van het mek Volkswagen Polo

Hoe zien jullie het medewerkers mobiliteitsbeleid voor jullie in de toekomst?

Jordy Stam: We hebben eerder met Hely ook tijdelijk deelauto’s beschikbaar gemaakt voor onze medewerkers, als oplossing voor de hoge declaratiekosten van huurauto’s. Door wat organisationele moeilijkheden hebben we dat toen niet breed uitgerold, maar dit zou ik zeker weer willen oppakken. Ook lijkt het me interessant om structurele oplossingen met bijvoorbeeld deelscooters en e-bikes verder te verkennen. 

Marco Lagrand: Ik zie ook veel potentie in een model met deelauto’s. In een deelauto-pilot bij een van onze stichtingen zien we ook goed dat efficiëntie toch wel de winnende factor hierbij is. Carpoolen geloof ik echter niet zo in. Dit hebben we eerder geprobeerd, maar werd niet echt gebruikt. Daarnaast zou ik fietsen nog verder willen stimuleren, met e-bikes direct vanuit huis bijvoorbeeld. Uiteindelijk wil je streven naar maximale medewerkerstevredenheid. Hely is zeker een partij die we, wanneer de rust in de zorg weer iets is toegenomen, hiervoor zouden inschakelen. De samenwerking is altijd fijn geweest!

Wil je ook Hely deelvervoer voor the last mile?

Denk je na het lezen van dit interview: Ik wil ook graag kijken naar een oplossing voor the last mile voor mijn bedrijf. Ontdek de zakelijke oplossingen van Hely! Hely levert mobiliteitsoplossingen op maat, die precies aansluiten bij de wensen en behoeften van jouw organisatie.

De zakelijke oplossing

Jordy Stam

Categoriemanager Medisch en bij NWZ verantwoordelijk voor inkoop

“De persoonlijke, oplossingsgerichte aanpak van Hely gaf ons vertrouwen.”

Jordy Stam, Categoriemanager Medisch en bij NWZ verantwoordelijk voor inkoop

Marco Lagrand

Hoofd Facility Services bij het NWZ

“De locatie van de Hely Hub is key.”

Hoofd Facility Services Marco Lagrand van het NWZ

MELD JE GRATIS AAN VOOR HELY

-

-

-

-

Netherlands

-

-

Schrijf je in zodat je via onze nieuwsbrief op de hoogte blijft van Hely Hubs in de buurt. Als er een hub in de buurt is ontvang je direct een mail om je account mee te activeren. Lees op hely.com/privacy meer over hoe we jouw gegevens verwerken.