Is rijden in een elektrische auto nieuw voor je en wil je je eerst even goed inlezen? Logisch, want iets nieuws roept altijd vragen op. Hoe werkt het laden precies? Kom ik wel ver genoeg op één acculading?
Goed nieuws: elektrisch rijden is een stuk eenvoudiger dan je denkt en minstens zo comfortabel. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt, waar je op moet letten en wat je kunt verwachten als je voor het eerst in een elektrische auto stapt.
Een elektrische auto maakt (bijna) geen geluid als je hem aanzet. Geen ronkende motor, geen trillend dashboard. Je hoeft ook geen sleutel om te draaien; starten doe je vaak met een knop.
Zodra je wegrijdt, merk je het verschil. Een elektrische auto is stil, trekt snel op en rijdt verrassend soepel. Schakelen hoeft niet; het is altijd een automaat. Je hebt één pedaal voor gas en één voor remmen. Veel elektrische auto’s gebruiken bovendien ‘regeneratief remmen’ (stand B). Zodra je je voet van het gaspedaal haalt, remt de auto automatisch een beetje af en wint hij energie terug. Dat voelt in het begin even gek, maar went supersnel. Hieronder zetten we de standen van een elektrische auto voor je op een rij:
Houd je voet op het rempedaal en zet de auto in de juiste stand. De schakelstanden in een elektrische auto:
P: Park (dit is de parkeerstand, hij staat dan ook direct op de handrem)
N: Neutraal (deze stand gebruik je wanneer je kort stil staat en de auto stationair moet blijven draaien.)
D: Drive (dit is de rijstand. Let op; bij deze stand begint de auto vaak al een beetje te rollen. Hou je voet dus op de rem)
R: Rear (dit is de achteruit rijstand. In deze stand kun je achteruit rijden.)
B: Brake (In deze stand remt de auto op de motor af zodra je het gaspedaal loslaat. De auto laadt dan ook weer wat op, handig als je wat meer accu nodig hebt.)
In plaats van naar een tankstation, rijd je naar een laadpunt. Dat kan bij je thuis zijn, op je werk of gewoon in de straat. Hoe snel de auto oplaadt, hangt af van het type laadpaal en de auto zelf. Volledig opladen duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 uur. Bij een snellader (bijvoorbeeld langs de snelweg) zit je in een half uurtje vaak alweer op 80%. Met apps of de navigatie zie je precies waar laadpunten in de buurt zijn.
Volkswagen heeft hier een duidelijke video over gemaakt hoe het laden met een laadpaal en de Volkswagen ID.3 werkt, maar eigenlijk is dit voor veel elektrische auto's hetzelfde. Wanneer je gebruik maakt van Hely deelauto's, is de Hely app je sleutel en kun je de kabel ontgrendelen door op 'Openen' in de app te klikken.
De actieradius, oftewel hoeveel kilometer je kunt rijden op een volle accu, verschilt per model. De meeste elektrische auto's halen tegenwoordig makkelijk 250 tot 400 kilometer. Woon-werkverkeer, een boodschap of een klantbezoek? Geen probleem. Daarnaast is de actieradius afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan weersomstandigheden en hellingsgraad. De belangrijkste is je rijstijl. Elektrische auto's ‘leren’ van jouw gedrag en passen zich daarop aan.
Tips om je range te vergroten:
Ben je onderweg en is je accu bijna leeg? Dan zijn er genoeg openbare laadpunten waar je in korte tijd je accu weer een boost kan geven. Naast het navigatie systeem van de auto kun je deze laadpunten ook vinden via diverse apps. Hieronder onze favoriete apps: