MELD JE AAN EN ONTVANG WELKOMSTKORTING!

DUURZAAMHEID & DEELVERVOER

Is elektrisch rijden milieubewust?

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Sommigen omdat ze hem fijn vinden rijden of hij er mooi uitziet, maar vaker omdat men een duurzaam alternatief wil voor de diesel of benzineauto. We krijgen vaak de vraag of een elektrische auto wel echt zo veel beter voor het milieu is. Er komt namelijk toch ook CO2 vrij bij het opwekken van elektriciteit? Vandaag leggen we je precies uit hoe dit zit en wat het effect is van een elektrische en gewone auto op het milieu. 

Wat is beter voor het milieu?

Een e-car of gewone auto?

De cijfers

Een gewone diesel of benzine auto stoot ongeveer 170 gram CO2 uit per kilometer. Dat klinkt misschien niet zo veel, maar bij een gemiddelde dagrit van 32 kilometer telt dat al snel op tot 5.4 kilo CO2 per dag. Als je alleen kijkt naar de uitstoot tijdens het rijden, is een elektrische auto stoot een elektrische auto 100% minder CO2 uit. 

Echter, dat betekent niet dat een elektrische auto helemaal CO2-neutraal is. De batterij van een elektrische auto moet namelijk worden opgeladen. Als je hiervoor groene stroom gebruikt, van bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens, is rijden met een elektrische auto nog steeds vrijwel CO2-neutraal. 

Maar als we kijken hoe we nu doorgaans in Nederland onze stroom opwekken, komt daar wel CO2 bij vrij. Een elektrische auto stoot daardoor tussen de 76 en 110 gram CO2 per gereden kilometer uit. Dat klinkt misschien niet erg milieuvriendelijk, maar het is toch wel 35 tot 55% lager dan de CO2-emissie van een reguliere auto. Zelfs bij een hybride auto, die minder brandstof verbruikt dan een reguliere auto, is de uitstoot 30 tot 50% minder. 

Zou iedereen dus elektrisch moeten rijden?

Een elektrische auto rijden is zeker een duurzamer alternatief voor een reguliere auto. Daarom kun je in veel van onze Hely Hubs kiezen voor een elektrische auto, naast onze benzineauto’s. Maar elektrisch rijden is (nog) niet voor iedereen weggelegd. Bijvoorbeeld bij afstanden langer dan 225 km, of wanneer er geen laadpalen bij jou in de buurt zijn. 

Gelukkig worden de elektrische auto’s steeds geavanceerder, betaalbaarder en komen er meer laadpalen. Dus wellicht is elektrisch rijden in de nabije toekomst voor iedereen toegankelijk. Bovendien gaat milieubewust rijden niet alleen om wat je rijdt, maar ook hóe je rijdt. In deze blog vind je een aantal tips over hoe je zuiniger kunt rijden, ook met een benzine- of dieselauto. 

Wil je ook elektrisch rijden?

Meld je aan voor Hely en krijg toegang tot elektrische auto's, e-bikes en elektrische bakfietsen. Een stuk goedkoper dan zelf aanschaffen en bovendien is je vervoer delen nóg beter voor het milieu.

Aanmelden

MELD JE GRATIS AAN VOOR HELY

-

-

-

-

-

-

-

Als er een Hely Hub in de buurt is ontvang je direct een mail om je account mee te activeren. Lees op hely.com/privacy meer over hoe we jouw gegevens verwerken.